Stilteweekend in abdij koningsoord

Het Inloophuis St. Marten heeft een warme band met de zusters van Abdij Koningsoord in Oosterbeek.

Elk jaar gaat buurtpastor Ellie Smeekens met een groep wijkbewoners twee dagen naar de trappistinnen. Daarnaast stuurt Ellie elke week gebedsintenties vanuit het Inloophuis en het Buurtpastoraat naar de Martinuskerk en naar de zusters. De zusters bidden mee voor de noden, vragen, moeilijke of vreugdevolle situaties die we in het inloophuis en in het contact met wijkbewoners tegenkomen. Ook krijgt het Inloophuis regelmatig spullen die de zusters zelf niet meer gebruiken. Die spullen komen terecht in de kledinghoek, in de weggeefkast of delen we uit aan bezoekers.

In het weekend van 24 tot 26 februari organiseren de zusters een stilteweekend voor jonge mensen van 18 t/m 30 jaar. Het klooster ligt op een rustige plek net buiten Oosterbeek. Je kunt hier tot rust komen, er is tijd voor bezinning: het is een plek die uitnodigt om (weer) in contact te komen met de bron van je bestaan. De gasten hoeven niet gelovig te zijn, uiteraard wordt er wel respect (en nieuwsgierigheid) verwacht naar de leefwijze van de zusters.

Meer informatie vind je op www.abdijkoningsoord.org.
Je kunt je aanmelden via: gastenhuis@koningsoord.org

Doneeractie energiecompensatie

Doneer voor energiebesparing in Sint Marten Sonsbeek en Klarendal!
Omdat de energielasten dit jaar flink zijn gestegen, zijn veel mensen in de knel gekomen. Samen met de Buurtservice en energiecoaches wil Stichting De Groene Vos mensen ondersteunen bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen in en aan het huis.

Heb je zelf de energiecompensatie van de overheid niet nodig?
Dan kun je ze via Stichting De Groene Vos doneren in het kader van de actie ’Doneer voor een duurzame wijk’. Het komt dan terecht bij bewoners van Sint Marten-Sonsbeek en Klarendal die hier financiële ondersteuning bij nodig hebben. De Groene Vos wil samen met de energiecoaches van de Energiebank en de klussers van de Buurtservice van het Inloophuis tot maart 2023 tenminste 25 adressen in Sint Marten Sonsbeek en Klarendal ondersteunen om energiebesparende maatregelen door te voeren. De maatregelen worden door de klussers en energiecoaches voorbereid en uitgevoerd. Als deze worden uitgevoerd in Sint Marten Sonsbeek en Klarendal kunnen zij de kosten voor materialen zoals deurdrangers, radiatorventilatoren, raamfolie, voorzetramen, gordijnstoffen, tochtstrips en dergelijke declareren bij De Groene Vos. Deze worden dan met een maximum van €100 per adres vergoed uit de donaties.

Doneren?
Wil je meedoen en jouw buurtgenoten ondersteunen? Maak dan jouw donatie over op rekening NL 92 TRIO 0781 5001 25 van Stichting De Groene Vos onder vermelding van “Energiebesparing in de wijk”. De Groene Vos is een ANBI-stichting (Algemeen Nut Beogende Instelling). Alle donaties die de Groene Vos ontvangen met genoemde vermelding worden besteed aan deze actie. Stichting De Groene Vos vult eventuele tekorten tot een bedrag van € 1000 aan uit eigen middelen.

Hulp nodig bij het bekostigen?
Woon je in genoemde wijken en heb je hulp nodig om energiebesparende maatregelen te bekostigen? Neem dan contact op met de Buurtservice via maarten@inloophuissintmarten.nl of de Energiebank, regio Arnhem.Deze wijkgerichte actie is een initiatief van De Groene Vos in samenwerking met Energiebank regio Arnhem, de Buurtservice van Stichting het Inloophuis en de Gemeente Arnhem.Meer informatie: De Groene Vos, info@degroenevos.nl of 026-7370041

Warme Winterroute – 17 december

Het belooft zaterdag 17 december een warme winterdag te worden. Niet letterlijk, maar toch zeker wel figuurlijk! Klarendal en Sint Marten vieren voor het eerst samen kerst: tussen 10 en 22 uur zijn er op verschillende locaties in de wijk warme, leuke en gezellige activiteiten.  

Winterroute

Bijna tien wijkorganisaties organiseren gezamenlijk deze bijzondere dag. Voor iedereen is er iets leuks te doen, in een op elkaar aansluitend programma. De dag begint met een Kids Kerstconcert van ABC Libertas, vervolgens kun je lekker pannenkoeken of een oliebol eten bij de Klarendalse Molen om daarna je eigen kerststukje of kaarten te maken bij de Wasplaats, of ga wat later op de middag even met de voetjes van de vloer bij de popmuziek van de wijkband Manatee in De Nieuwe Hommel. En dit is nog maar een greep uit het rijke programma.

Inloophuis

Ook het Inloophuis doet mee. Samen met Villa Klarendal en het Stadsklooster vertellen we op verschillende kerstverhalen. Ook vind je achter ramen in Klarendal en Sint Marten gedichten die de deelnemers van WoordenWerkplaats hebben geschreven. En daarnaast is er twee keer een kerstvoorstelling te zien in het Inloophuis waarbij je van harte uitgenodigd bent om mee te zingen!

Kortom, kom gezellig langs! We zien je graag!

Dit is het programma:

ABC Libertas, 
Klarendalseweg 477
Kids Kerstconcert10.00 – 12.00
De Wasplaats,
Klarendalseweg 439
Kerststukjes en kerstkaarten maken11.00 – 15.00
De Klarendalse Molen, Klarendalseweg 82pannenkoeken, vuurkorven en hoornblazers, ofwel Midwinterfeest11.00 – 17.00
De Nieuwe Hommel,
De Wiltstraat 6
Kinderactiviteiten    15.00 – 20.00
Inloophuis
Van Slichtenhorststraat 34
Theater; een korte kerstvoorstelling waarbij de bezoekers worden uitgenodigd om de kerstliederen uit de voorstelling mee te zingen.  14.00
De Nieuwe Hommel
De Wiltstraat 6
Schimmenspel gemaakt met en voor wijkbewoners15.30  16.30  17.30
De Nieuwe Hommel
De Wiltstraat 6
Band Manatee, speelt een mix van Jazz en Pop18.00
Inloophuis
Van Slichtenhorststraat 34
Theater:; een korte kerstvoorstelling waarbij de bezoekers worden uitgenodigd om de kerstliederen uit de voorstelling mee te zingen.16.00
ABC Libertas
Klarendalseweg 477
Drag your own Kerststukje21.00

Mogelijk gemaakt door:

De Warme Winterroute wordt gefinancierd door het Bewonersoverleg van Klarendal en Sint Marten en door de organisaties zelf. Alle voorstellingen zijn gratis. Voor de kerststukjes wordt een kleine bijdrage gevraagd. Deelnemende organisaties: De Wasplaats, Molen de Kroon, het Inloophuis, De Nieuwe Hommel, ABC Libertas, Stichting Welzijn Ouderen, Stichting Rijnstad, Vila Klarendal en Rozet.

De poster is gemaakt door Vitale Verbindingen:

Kerstkaarten te koop

Nieuw dit jaar! Het Wijkatelier en de WoordenWerkplaats hebben hun krachten gebundeld en kerstkaarten gemaakt. Vier verschillende afbeeldingen omlijsten het kerstgedicht dat de deelnemers van de schrijfclub hebben geschreven. En deze unieke kaarten zijn te koop voor een zachte prijs. Je kunt deze prachtige set kaarten bestellen via Sietske: sietske@inloophuissintmarten.nl of 06 23 50 45 25 of gewoon even binnenlopen!

Buurtservices zoekt klussers

De Buurtservice van het Inloophuis St. Marten verleent hand- en spandiensten in en om het huis aan wijkgenoten die daar zelf de mogelijkheden niet toe hebben. Denk aan klussen zoals een lamp ophangen, een wandje schilderen of een haag snoeien. Ook helpt de Buurtservice, in samenwerking met gemeente, energiecoaches en de Wasplaats, mee aan het verduurzamen van woningen in de wijken St. Marten, Klarendal en Spoorhoek.

Een aantal vrijwilligers biedt hulp bij de klussen. De klussers komen eens in de zes weken bij elkaar. Ze bespreken en verdelen dan de binnengekomen klussen. Klussers bepalen zelf welke en hoeveel klussen ze op zich willen en kunnen nemen. Meestal werken de vrijwilligers aan een klus.

Tijdens de coronaperiode is de Buurtservice ietwat stilgevallen. Daarom kan de klusdienst weer wat extra handen gebruiken. Maarten Thijssen gaat als projectleider de Buurtservice coördineren. Vind je het leuk om te klussen en fijn om anderen te helpen? Neem dan contact op met Maarten via maarten@inloophuissintmarten.nl of telefonisch op dinsdag en donderdag op 06 19418829.

Binnenkort weer Soepfestijn

Dit jaar is op Burendag weer het Soepfestijn! Op het pleintje voor het Inloophuis en de voormalige OLV kerk is een soepkom te huur die je onbeperkt mag aanvullen met heerlijke soep. De ingrediënten van het soepfestijn zijn: elkaar ontmoeten, lekker eten en muziek! Wat de ingrediënten van de soep zullen zijn is nog onbekend. In elk geval gezond, smaakvol en met liefde bereid. Laat je verrassen en kom 24 september tussen 16.00-19.00 uur gezellig langs!

De huur van een soepkom is €3,50, deze mag je onbeperkt aanvullen.

Hopelijk tot dan!

Vrijwilligers gezocht!

Inloophuis Sint Marten is verwelkomt graag begeleiders voor verschillende activiteiten! Momenteel kan de het team van de Inloopochtend extra handen gebruiken. En de Woordenwerkplaats zoekt begeleiders die hun liefde voor taal willen delen met onze bezoekers.

Gastvrouwen en -heren gezocht!

Elke dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur is er in het Inloophuis een Inloopochtend voor buurt- en stadsbewoners. Het Inloopteam, minimaal twee gastvrouwen/-heren per ochtend, heet bezoekers hartelijk welkom en zorgt voor alledaagse gezelligheid: zij spelen een spelletje met bezoekers, nemen samen het nieuws of de krant door of bieden een luisterend oor. Ook zorgen zij dat er verse koffie en thee is en dat er wat lekkers klaarstaat. Na afloop zorgen zij dat de inloopruimte en de keuken weer netjes zijn voor de volgende gebruikers.

Ieder mens is uniek, zo ook onze bezoekers. Vrijwilligers hebben oog en oor voor hen. Zij kunnen goed luisteren en hebben een vriendelijke, open houding. Vrijwilligers kunnen óók, wanneer nodig, duidelijk zijn over regels en gewenste omgangsvormen.

Eens per maand komt het inloopteam samen met coördinator en bestuur voor overleg, ontmoeting en begeleiding.

Schrijfclub de WoordenWerkplaats zoekt begeleiders

Hou je van schrijven, verzonnen verhalen, zelf beleefde avonturen, gedichten, gedachten?

Heb je ook ervaring met verschillende soorten van schrijven, misschien zelfs cursussen of workshops gevolgd en zou je jouw kennis en vaardigheden samen met je liefde voor het schrijven willen delen met en overdragen aan anderen? In ons enthousiaste team van schrijfclubbegeleiders is er ruimte ontstaan:  nieuwe mensen zijn van harte welkom!

Begeleiders leveren bij toerbeurt een thema voor de schrijfclubmiddag, zij kiezen ook de werkvorm. Bij de bijeenkomsten zijn altijd minimaal twee begeleiders aanwezig. Het rooster voor de keren dat je een thema mag leveren of als tweede begeleider nodig bent wordt in overleg steeds voor een ‘blok’ gemaakt. Het schooljaar verdelen we in drie ‘blokken’: september tot kerst, januari tot Pasen en Pasen tot zomervakantie. Globaal ben je per blok een keer of zeven ingeroosterd.

De schrijfclub bestaat uit een aantal bijzondere deelnemers, van dertigers tot zeventigplussers, die veel van elkaar verschillen, maar allen van schrijven houden.

Onze bijeenkomsten zijn op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het Inloophuis Sint Marten. In schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Wil je meer weten of je aanmelden?

Stuur jouw reactie naar sietske@inloophuissintmarten.nl. We horen graag van je!

Sietske Nieboer- nieuwe coördinator van het Inloophuis

Vanaf 1 augustus gaat Sietske Nieboer vier dagen in de week als coördinator aan de slag in Inloophuis St. Marten. De hoogste tijd om kennis met haar te maken!

Ze staat te popelen om te beginnen, vertelt ze. “Het is zo’n fijne plek. In het Inloophuis is iedereen welkom, op zijn eigen manier. Mensen kunnen zichzelf zijn in het contact met anderen.” Ook spreekt het haar aan dat de bezoekers en vrijwilligers het Inloophuis vormgeven, dat het niet van bovenaf gebeurt maar vooral door de mensen zelf. Ze ziet ernaar uit iedereen te leren kennen. “Mooi om met mensen momenten te delen die goed zijn.”

De achtendertigjarige Sietske groeide op in Groningen en heeft daar ook godsdienstwetenschappen gestudeerd. Deze studiekeuze kwam voort uit een interesse voor zingeving. “Vragen als ‘wat is het goede?’ waardoor je je laat leiden, wilde ik begrijpen”, licht ze toe. “Je leert veel over de religies en wat deze betekenen in het leven van mensen.”

Ze vertelt over haar hobby’s, dat ze graag zingt – “leuk om aan te schuiven bij het Inloopkoor!”- , tuiniert en met textiel werkt: breien, naaien, weven en het schilderen met vilt.

Sietske begon haar loopbaan als jeugdwerker in Den Haag. Enthousiast vertelt ze hoe ze door het volgen van een introductiecursus Presentie op het spoor kwam van het buurtpastoraat. Presentie is een door Andries Baart beschreven manier om je in contact bewust te worden van de aannames die je over de ander hebt, en hoe je deze kan parkeren zodat je onbevangen kan luisteren, zonder meteen een oplossing te willen bieden. Ze maakte de stap om als buurtpastor te gaan werken.

Ondertussen had ze ook haar man Shahram ontmoet en was het stel in Amsterdam gaan wonen. Ze kregen een zoon, de inmiddels zesjarige Aram. Met een peuter in een huis zonder tuin en balkon was het tijd voor iets anders, besloten ze. Via vrienden in Oosterbeek, vonden ze daar in 2019 een huis.  In die tijd kwam haar werkzame leven plots stil te staan; geveld door de gevolgen van trombose, had ze tijd nodig om te herstellen. Maar inmiddels kan ze weer aan het werk. Dit keer in de rol van coördinator, waar ze haar interesse in mensen kan combineren met het zorgdragen voor een gastvrije plek.

Inzamelingsactie traplift

Het Inloophuis is een inzamelingsactie begonnen. Doel van de actie is een beter toegankelijk gebouw en het opknappen van entree en hal.
De eerste en de tweede verdieping van het pand zijn momenteel niet goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. De oplossing is om een traplift te installeren.
Daarvoor is extra budget nodig en daarom is het Inloophuis deze fundraising gestart.

Wil je bijdragen en ons helpen ervoor te zorgen dat iedereen met de activiteiten mee kan doen?
Doneer dan een bedrag naar keuze – alle kleine beetjes helpen!

Hartelijk dank!

De Inzamelingspagina vind je hier!