Nieuwe coördinator voor Buurtservice en Buurtmaatjes

Buurtservice en Buurtmaatjes hebben een nieuwe coördinator. Franciska Slaager gaat vanaf 10 juli aan de slag in het Inloophuis St. Marten om deze projecten te leiden en aan te jagen. Reden om verder kennis met haar te maken!

De Buurtservice van het Inloophuis St. Marten verleent hand- en spandiensten in en om het huis aan wijkgenoten die daar zelf de mogelijkheden niet toe hebben. Denk aan klussen zoals een lamp ophangen, een wandje schilderen of een haag snoeien. Ook Buurtmaatjes is gericht op mensen die wat hulp kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze zich eenzaam voelen, niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen of niet alleen over straat durven. Het Inloophuis koppelt deze mensen aan vrijwilligers die regelmatig langskomen, samen boodschappen doen of iets dergelijks, net waar de behoefte ligt.

Van betekenis zijn
Vanaf juli zal Franciska op maandag, dinsdag en een deel van de woensdag in het Inloophuis te vinden zijn en de diensten gaan leiden en aanjagen. Ze woont ruim tien jaar in Arnhem en sinds september 2019 in Sint Marten. Ze heeft zin om te gaan werken in haar stad, in haar eigen wijk. “Ik zal de buurt op een andere manier leren kennen, in deze functie zal ik dingen zien en ervaren die ik als bewoner niet direct zie. Ik ga mijn buurtgenoten op een andere manier leren kennen. Dat vind ik ook wel spannend.”

Ze werkt ook in Ede bij de Stichting Tijd Voor Actie. Dat blijft ze straks parttime doen. Hier is ze als projectmedewerker actief bij YourCube, waarbij ze jongeren motiveert om door middel van een maatschappelijke diensttijd van betekenis te zijn voor een ander. “Het gaat hier om grote doelstellingen. Wat ik leuk vind aan het werk in de buurt is dat ik dicht bij de mensen om wie het draait ga werken en direct beschikbaar kan zijn.”

Als student en na haar afstuderen heeft ze veel vrijwilligerswerk gedaan in de stad. Ze ziet ernaar uit om de banden met het Arnhemse netwerk weer aan te halen. Ze kwam in Arnhem wonen om op ArtEZ Product Design te studeren. Met het kunstdiploma op zak, richtte zich steeds meer op sociale projecten. “Ik wilde graag voor de gemeenschap beschikbaar zijn, wat is er nodig? Samen met mensen werken. Wat ontstaat er samen?” Ze zette onder andere een naaiatelier op in het AZC en maakte met op straat met voorbijgangers een achtentachtig meter lang Stadslint. Dit hing over de bouwhekken toen de Jansbeek in de binnenstad werd aangelegd.

Bouwen aan een gemeenschap
Ook als coördinator van de Buurtservice en Buurtmaatjes draait het voor haar om een goede samenwerking met vrijwilligers en met elkaar bouwen aan een gemeenschap. Ze gaat daarom eerst investeren in de band met de mensen die zich inzetten voor deze diensten van het Inloophuis. Elkaar leren kennen, zorgen dat mensen zich welkom voelen. Een plek bieden aan iedereen die wil bijdragen of hulp nodig heeft. 

De Buurtservice en de Buurtmaatjes heeft een vaste kern van klussers en maatjes maar deze kan nog groeien. Franciska gaat zich daarom ook bezighouden met het werven van nieuwe vrijwilligers. “Iedereen is welkom, alle leeftijden en achtergronden. We kijken samen wat er kan en wat er nodig is.” Het is vrijwilligerswerk waar je van betekenis kan zijn voor elkaar en met elkaar, met ruimte voor ontmoeting en gezelligheid.

Wil je meer weten of meehelpen? Mail naar franciska@inloophuissintmarten.nl of loop een keertje binnen!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + vier =