Het Wijkatelier zet eens in de zoveel tijd een creatief project uit, om iets terug te geven aan de wijk. Deze week is er tien meter gedecoreerd tafelkleed gepresenteerd om op te nemen in de inboedel van het Inloophuis voor gezamenlijke etentjes: vier de maaltijd!

Wijkatelier

In het Wijkatelier kunnen bewoners onder professionele begeleiding wekelijks in het Inloophuis aan de gang met creatieve processen. Niets hoeft, alles mag. De begeleiders brengen soms thema’s aan, maar het is vooral de bedoeling er je eigen weg te vinden.

Tegenwoordig bedenken kunstenaars Berengaria Liedmeijer, Petra Bouwens en Mirka Farabegoli (samen kunstenaarscollectief ‘Beeldenfabriek: pak die kans!’) een gezamenlijk project om tot een product te komen om aan de wijk terug te geven. Eerder maakten zij de zogenaamde ‘Kus kistjes’ (door de coronacrisis nog steeds niet gepresenteerd aan het Inloophuis), later werden er ‘Bloemen voor de Buurt’ gemaakt om uit te delen aan bewoners die wel een vrolijke noot aan de deur konden gebruiken, en nu is er samen tien meter tafelkleed gemaakt.

Samen eten

De tafelkleden zijn handmatig gesjabloneerd. Deelnemers bedachten onderwerpen die ze er op zouden willen zien, ontwierpen al dan niet onder begeleiding thema’s om op papier uit te snijden en met textielverf werd het kleed vervolgens gedecoreerd. Petra: ‘Je ziet deelnemers aan het Wijkatelier dan groeien.’ Berengaria: ‘Ze gaan een relatie aan met het werk en met elkaar. Tijdens het werken ontstaan er ontmoetingen.’

In de eerste week van juli is het tafelkleed gepresenteerd aan de Landenkookgroep, een initiatief wat tijdens de coronacrisis (tijdelijk) is verhuisd van MFC Klarendal naar het Inloophuis in Sint Marten. Deelnemers van beide intiatieven genoten samen van de maaltijd aan de nieuwe tafelkleden en makers wezen tafelgenoten op details in het kleed waar zij zelf aan hadden gewerkt. ‘Geweldig om te zien dat het ook werkelijk wordt gebruikt!’ aldus Berengaria.

De kleden behoren nu tot de inboedel van het Inloophuis, waar zeker nu het weer mag, meerdere wijkmaaltijden worden georganiseerd. ‘Iedereen is genegen iets voor een ander te doen’ vertelt Petra. ‘Wij boren dat aan in het Wijkatelier. Dat levert een win/win situatie op.’

De sjablonen
Tafels worden gedekt
Nog meer tafels worden gedekt

Eet smakelijk!!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − negen =