Met verschillende partners (Inloophuis, Wasplaats, Villa Klarendal, Buurtpastoraat, Vitale Verbindingen, Burenhulp, Participatiewerk, Opbouwwerk, Sociaal Wijkteam, wijkbewoners) hebben bij het uitbreken van de coronacrisis om de tafel gezeten om te kijken wat we voor hulp aan kunnen bieden. We kwamen uit op telefonisch contact onderhouden met mensen die zich alleen voelen en praktische hulp aanbieden als: boodschappen doen, hond uitlaten, maaltijd verzorgen, en wat er zoal nodig is.

Er worden 8000 flyers (A-6, kaartformaat, stevig papier) gemaakt, met het telefoonnummer, het aanbod en de vraag aan mensen om mee te gaan doen als vrijwilliger. Deze flyers worden o.a. met behulp van verspreiders van de wijkkranten en andere vrijwilligers huis aan huis in de bus gedaan in Klarendal, Sint Marten, Spoorhoek en Sonsbeekkwartier.

Het telefoonnummer wordt 7 dagen in de wijk bemenst van 8.30 – 20.30 uur, in shifts van halve dagen. Het rooster is rond en ook een achterwacht is georganiseerd voor als de telefoonvrijwilligers vragen krijgen waar ze zelf niet uitkomen of als ze hun verhaal kwijt willen. De telefoonvrijwilligers moeten de match gaan maken tussen aanvragers en vrijwilligers die zich aangeboden hebben om hulp te bieden. Er hebben zich wel 130 vrijwilligers gemeld!

We gebruiken het telefoonnummer van het project Burenhulp. Iemand zorgt voor de doorschakeling steeds naar de eigen mobiele telefoon van de vrijwilliger die dienst heeft.

Het wijkteam leefomgeving is inmiddels ook betrokken en heeft financiën toegezegd. We zijn er druk mee, maar het geeft veel energie om te merken hoeveel mensen zich betrokken voelen en hoe actief iedereen is.

[via Ellie Smeekens, buurtpastor op Eusebiusparochie.nl]

Muziek op straat

Daarnaast wilde het team een vrolijke noot in de straten komen brengen met muziek. Via o.a. Muziek bij de Molen en Ritmiek Dans & Muziek werden muzikale duo’s bereid gevonden en twee donderdag middagen gingen de duo’s op tournee door Klarendal en Sint Marten om wat meer kleur en plezier te geven in deze roerige tijden – zie hoofdfoto bij dit stukje.

Een vrijwilliger belde aan en nodigde bewoners uit vanuit de deurpost te komen genieten van de gratis zang en muziek! Het mooiste wat een muzikant terug kreeg, was van een mevrouw die het huis nauwelijks was uit geweest en zei: ‘Jullie maken me hier zo blij mee…’

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × drie =